sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Ceai verde sau cafea ?



Scurt istoric

Ceaiul, ca frecventa, este cel de-al doilea lichid de baut dupa apa. Ceaiul provine din China, unde este de sute de ani bautura nationala . Europa a cunoscut ceaiul abia in secolul al XVI-lea , prin intermediul olandezilor si al englezilor.
Frunzele de ceai recoltate se usuca la caldura focului, rezultand ceaiul verde, sau la soare , cand fermenteaza si se obtine ceaiul negru . Ceaiul contine cofeina si derivati ai acidului uric (purine), care stimuleaza sistemul nervos central producand o micsorare a senzatiei de oboseala, mareste frecventa contractiilor cardiace.

Preparea corecta a ceaiului :

Ceaiul se prepara corect prin infuzia frunzelor de ceai in apa fierbinte si o fierbere in continuare de 2 - 3 minute . O fierbere mai prelungita determina dizolvarea substantelor tanante din frunze, rezultand un ceai inchis la culoare si iritant pentru tubul digestiv .

Compoziţie

Ceaiul autentic (din furnzele de de Thea Camelia Sinensis ) contine aproximativ 130 de compusi dintre care :
  • cofeina : 2-4 %
  • Uleiuri esenţiale, teină, tannini catechici, flavonoide (cuercetină, quercitrina),
  • aminoacizi,
  • Vitamina C,
  • teaflavina, tearubigina,
  • Ca, fier, fluor,
  • alcaloizi (teobromina, teofilina, dimetilxantina, xantina, adenina).
Activitatea ceaiului se datorează în primul rând conţinutului de teină, de tanini si de compuşi polifenolici.
Polifenolii şi catechinele combat radicalii liberi produşi de poluare, fum de ţigară, gaze de eşapament, ultraviolete.

Alcaloizii exercită un efect de stimulare nervoasă.

Teina şi cafeina stimulează arderea grăsimilor, are proprietăţi diuretice. Frunza de ceai întreagă conţine mai multă teină decât cea în pliculeţe, deoarece pentru pliculeţe sunt folosite rămăşiţele de la ceaiul vărsat.

Flavonoidele protejează împotriva stresului.

Substanţele aromatice dau o savoare deosebită ceaiului.

Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer.

Studii efectuate in Danemarca, China, Japonia si Anglia timp de peste 10 ani au aratat ca la populatiile care beau 4- 6 cesti de ceai pe zi scade frecventa infractului miocardic cu peste 70%, prin inhibarea oxidarii lipoproteinelor de tip LDL, agregarii trombocitelor, acest efect se datoreaza continutului de flavonoizi.

Indicaţii terapeutice

  • Tratamente de slăbire (singur sau in asociere cu alte extracte vegetale)
  • Adjuvant în tratamentul cancerului (poate preveni cancerul cutanat produ s de razele ultraviolete)
  • Întarzie îmbătrânirea prematură a tenului.
  • Reduce formarea tartrului dentar şi stopează apariţia cariei dentare, datorită fluorurilor şi taninurilor conţinute.
  • Obezitate, greutate in exces
  • Oboseala intelectuală sau fizică
  • Reţinerea apei în organism

Cafeaua


Provine din Etiopia si se raspandeste in ntarile musulmane in secolul al XVI- lea, iar in Europa cu 100 de ani mai tarziu .
Desi ceaiul contine cofeina in concentratii aproximativ egale sau ceva mai scazute cu ale cafelei, foarte putine studii i-au semnalat efectele negative sau chiar toxice .In schimb, pentru cafea se publica multe articole in care sunt descrise efectele negative, iritante sau chiar toxice ale acestei bauturi al carei consum in lume, aproape se dubleaza la fiecare 10 ani !
Concluzii foarte evidente sunt greu de obtinut, deoarece intervin :
-diferitele tipuri de cafea, al caror continut de cofeina variaza enorm;
-sensibilitatea individuala la cofeina variaza, de asemenea, extrem de mult; in plus, se constata efectul de obisnuinta. La adultul sanatos, cofeina creste latenta somnului, cat si frecventa trezirilor in cursul noptii, micsoreaza pragul de trezire si scade stadiile 3 si 4 ale somnului asemanatoare antagonistilorbenzodiazepinelor, cele mai frecvente medicamente recomandate penru combatera insomniilor. Prin urmare, ca si in toate cazurile de compusi chimici ce ajung in organism, efectele cofeinei depind de doza .

Compoziţie

Cofeina este doar unul dintre cei 500 de compusi chimici, in care se mai includ :
  • lipide (50- 80 mg/ceasca),
  • uleiuri,
  • acizi organici (piruvic, oxalic),
  • acid clorogenic ( cu efect direct stimulator asupra creierului,apapratelor digestiv si circulator)
  • taninuri
  • fenoli
  • saruri minerale (potasiu, sodiu )
  • vitamina PP
  • compusi sulfurici de tip mercaptani (50 mg /ceasca),iritanti gastric

Reluind comparatia cafelei cu ceaiul, devine mai clar ca in cazul ultimului, concentratia altor compusi toxici este mult mai mica. In plus, adenina si taninurile din ceai netralizeaza mult efectul excitant al cofeinei. Asa se explica de ce la un numar egal de cesti, consumatorii de ceai nu se resimt si nu acuza efectele negative ale cafelei.

Efectele neplacute ale cafelei sunt puternic determinate de cantitate, dar si de tipul cafelei sau de procedeul de preparare.Creierul este principalul organ afectat de cofeina, urmat de stomac.

O ceasca de cafea extrasa din 8-10 g cafea:

  • contine intre 50 -100 mg cofeina
  • inlatura senzatia de oboseala prin stimularea scoartei cerebrale;
  • cofeina este rapid absorbita ajungand in concentratie optima in 10 -60 minute, datorita variatiilor mari individuale;
  • creste viteza metabolismului cu aproximativ 4% timp de 2-3 ore;
  • creste debitul circulatiei sangelui, cu efect vasoconstrictor cerebral, netralizand, in general, durerile de cap.
Consumul a doua sau mai multe cesti de cafea pe zi permite introducerea in organism a peste 200 mg cofeina, la care apar modificari:
  • la majoritatea oamenilor apare o stare de nervozitate, iritabilitate ;
  • tulburari circulatorii( tahicaride, chiar tremuraturi);
  • iritatii ale mucoasei gastrice, hiperaciditate si ulcer;
  • insomniiile mai numeroase dar cu mare varietate individuala
  • perturbari la metabolismului calciului, creste excretia renala, apar contractii musculare;
  • suprastimularea celulelor producatoare de insulina din pancreas, determinand hiperinsulinimie si hipoglicemie, cresterea apetitului.
Efectul stimulator al cafelei se inlocuieste treptat cu opusul lui, oboseala, fapt ce indeamna la marirea cantitatii de cafea si la instalarea unui cerc vicios.
Efectele intoxicarii cu cofeina, rezultate din consumul cafelei in cantitati mari pe timp indelungat, includ hiperexcitabilitate, dureri de cap, tremuraturi, contractii musculare, dureri epigastrice, varsaturi si diaree, palpitatii, extrasistole, tahicardie, tahipnee, cresterea diurezei cu albuminurie.
Spre deosebire de cafea, ceaiul verde este excelent pentru :

  • Combate efectele imbatranirii - Ceaiul verde este cunoscut pentru combaterea eficienta a efectelor imbatranirii. Din acest motiv, el este unul dintre ingredientele principale in compozitia celor mai noi creme de fata impotriva ridurilor si lotiuni pentru corp. Ceaiul verde ajuta pielea sa se apere de factorii nocivi din mediu, de excesul de raze solare si lupta in acelasi timp impotriva radicalilor liberi.

  • Are efect diuretic si detoxifiant - Un alt efect binefacator al ceaiului verde este cel diuretic si dezintoxicant. De aceea, ceaiul verde este utilizat cu succes in curele de slabire. Atunci cand este baut cu regularitate, ceaiul verde mentine nivelul scazut al trigliceridelor si al colesterolului.

  • Scade riscul aparitiei cariilor - O alta substanta continuta de ceaiul verde este fluorina, care ajuta la mentinerea sanatatii dintilor. Daca bem zilnic o ceasca de ceai verde, riscul aparitiei cariilor este injumatatit.

  • Regleaza digestia - Un alt efect binecunoscut al ceaiului verde este efectul laxativ. Ceaiul verde este recomandat de medici in constipatia cronica.

  • Are efect energizant - Desi are un continut mult mai scazut de teina decat ceaiul negru, ceaiul verde are efect energizant si este utilizat in tratarea oboselii cronice. Este mai de efect decat cafeaua si se pare ca are ca efect si cresterea capacitatii de concentrare.





  • Surse :"Totul despre alimentatia sanatoasa" -Radu M. Olinescu , ro.wikipedia.org, ele.ro

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu