Scurt istoric
Ceaiul, ca frecventa, este cel de-al doilea lichid de baut dupa apa. Ceaiul provine din China, unde este de sute de ani bautura nationala . Europa a cunoscut ceaiul abia in secolul al XVI-lea , prin intermediul olandezilor si al englezilor.
Frunzele de ceai recoltate se usuca la caldura focului, rezultand ceaiul verde, sau la soare , cand fermenteaza si se obtine ceaiul negru . Ceaiul contine cofeina si derivati ai acidului uric (purine), care stimuleaza sistemul nervos central producand o micsorare a senzatiei de oboseala, mareste frecventa contractiilor cardiace.
Preparea corecta a ceaiului :
Ceaiul se prepara corect prin infuzia frunzelor de ceai in apa fierbinte si o fierbere in continuare de 2 - 3 minute . O fierbere mai prelungita determina dizolvarea substantelor tanante din frunze, rezultand un ceai inchis la culoare si iritant pentru tubul digestiv .
Compoziţie
Ceaiul autentic (din furnzele de de Thea Camelia Sinensis ) contine aproximativ 130 de compusi dintre care :- cofeina : 2-4 %
- Uleiuri esenţiale, teină, tannini catechici, flavonoide (cuercetină, quercitrina),
- aminoacizi,
- Vitamina C,
- teaflavina, tearubigina,
- Ca, fier, fluor,
- alcaloizi (teobromina, teofilina, dimetilxantina, xantina, adenina).
Polifenolii şi catechinele combat radicalii liberi produşi de poluare, fum de ţigară, gaze de eşapament, ultraviolete.
Alcaloizii exercită un efect de stimulare nervoasă.
Teina şi cafeina stimulează arderea grăsimilor, are proprietăţi diuretice. Frunza de ceai întreagă conţine mai multă teină decât cea în pliculeţe, deoarece pentru pliculeţe sunt folosite rămăşiţele de la ceaiul vărsat.
Flavonoidele protejează împotriva stresului.
Substanţele aromatice dau o savoare deosebită ceaiului.
Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer.
Studii efectuate in Danemarca, China, Japonia si Anglia timp de peste 10 ani au aratat ca la populatiile care beau 4- 6 cesti de ceai pe zi scade frecventa infractului miocardic cu peste 70%, prin inhibarea oxidarii lipoproteinelor de tip LDL, agregarii trombocitelor, acest efect se datoreaza continutului de flavonoizi.
Indicaţii terapeutice
- Tratamente de slăbire (singur sau in asociere cu alte extracte vegetale)
- Adjuvant în tratamentul cancerului (poate preveni cancerul cutanat produ s de razele ultraviolete)
- Întarzie îmbătrânirea prematură a tenului.
- Reduce formarea tartrului dentar şi stopează apariţia cariei dentare, datorită fluorurilor şi taninurilor conţinute.
- Obezitate, greutate in exces
- Oboseala intelectuală sau fizică
- Reţinerea apei în organism
Cafeaua
Provine din Etiopia si se raspandeste in ntarile musulmane in secolul al XVI- lea, iar in Europa cu 100 de ani mai tarziu .
Desi ceaiul contine cofeina in concentratii aproximativ egale sau ceva mai scazute cu ale cafelei, foarte putine studii i-au semnalat efectele negative sau chiar toxice .In schimb, pentru cafea se publica multe articole in care sunt descrise efectele negative, iritante sau chiar toxice ale acestei bauturi al carei consum in lume, aproape se dubleaza la fiecare 10 ani !
Concluzii foarte evidente sunt greu de obtinut, deoarece intervin :
-diferitele tipuri de cafea, al caror continut de cofeina variaza enorm;
-sensibilitatea individuala la cofeina variaza, de asemenea, extrem de mult; in plus, se constata efectul de obisnuinta. La adultul sanatos, cofeina creste latenta somnului, cat si frecventa trezirilor in cursul noptii, micsoreaza pragul de trezire si scade stadiile 3 si 4 ale somnului asemanatoare antagonistilorbenzodiazepinelor, cele mai frecvente medicamente recomandate penru combatera insomniilor. Prin urmare, ca si in toate cazurile de compusi chimici ce ajung in organism, efectele cofeinei depind de doza .
Compoziţie
Cofeina este doar unul dintre cei 500 de compusi chimici, in care se mai includ :- lipide (50- 80 mg/ceasca),
- uleiuri,
- acizi organici (piruvic, oxalic),
- acid clorogenic ( cu efect direct stimulator asupra creierului,apapratelor digestiv si circulator)
- taninuri
- fenoli
- saruri minerale (potasiu, sodiu )
- vitamina PP
- compusi sulfurici de tip mercaptani (50 mg /ceasca),iritanti gastric
Reluind comparatia cafelei cu ceaiul, devine mai clar ca in cazul ultimului, concentratia altor compusi toxici este mult mai mica. In plus, adenina si taninurile din ceai netralizeaza mult efectul excitant al cofeinei. Asa se explica de ce la un numar egal de cesti, consumatorii de ceai nu se resimt si nu acuza efectele negative ale cafelei.
Efectele neplacute ale cafelei sunt puternic determinate de cantitate, dar si de tipul cafelei sau de procedeul de preparare.Creierul este principalul organ afectat de cofeina, urmat de stomac.
O ceasca de cafea extrasa din 8-10 g cafea:
- contine intre 50 -100 mg cofeina
- inlatura senzatia de oboseala prin stimularea scoartei cerebrale;
- cofeina este rapid absorbita ajungand in concentratie optima in 10 -60 minute, datorita variatiilor mari individuale;
- creste viteza metabolismului cu aproximativ 4% timp de 2-3 ore;
- creste debitul circulatiei sangelui, cu efect vasoconstrictor cerebral, netralizand, in general, durerile de cap.
- la majoritatea oamenilor apare o stare de nervozitate, iritabilitate ;
- tulburari circulatorii( tahicaride, chiar tremuraturi);
- iritatii ale mucoasei gastrice, hiperaciditate si ulcer;
- insomniiile mai numeroase dar cu mare varietate individuala
- perturbari la metabolismului calciului, creste excretia renala, apar contractii musculare;
- suprastimularea celulelor producatoare de insulina din pancreas, determinand hiperinsulinimie si hipoglicemie, cresterea apetitului.
Efectele intoxicarii cu cofeina, rezultate din consumul cafelei in cantitati mari pe timp indelungat, includ hiperexcitabilitate, dureri de cap, tremuraturi, contractii musculare, dureri epigastrice, varsaturi si diaree, palpitatii, extrasistole, tahicardie, tahipnee, cresterea diurezei cu albuminurie.
Spre deosebire de cafea, ceaiul verde este excelent pentru :
Surse :"Totul despre alimentatia sanatoasa" -Radu M. Olinescu , ro.wikipedia.org, ele.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu