sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Cancerul de col uterin






Cancerul de col uterin este cauzat de cateva tipuri de virus Papiloma Uman (HPV). Exista peste 100 de tipuri de virusi HPV si aproximativ 15 dintre acestia determina aparitia celulelor de col anormale, care pot sa se transforme intr-un cancer de col uterin.





Majoritatea femeilor infectate cu HPV se vindeca de la sine in 6 pana la 24 luni, fara a stii ca l-au avut. Unele insa, nu se pot vindeca, iar aceste femei au un risc mai mare de a dezvolta cancerul de col uterin.








In general, virusul genital HPV se transmite prin contact sexual. El se poate transmite de la o persoana la alta si prin contact cu pielea, nu numai prin contact sexual.
HPV-ul este un virus foarte comun si marea majoritate a adultilor l-au avut odata in viata lor.
Desi prezervativele sunt foarte eficiente in prevenirea altor boli cu transmitere sexuala, ele nu sunt atat de eficiente in prevenirea HPV, probabil din cauza ca acest virus se gaseste si pe pielea neacoperita de prezervativ.






Exista tipuri de tratamente pentru virusul HPV care determina aparitia negilor genitali, dar acestea nu sunt eficiente in cazul tipurilor de HPV care conduc la aparitia cancerului de col uterin.

Din fericire, majoritatea infectiilor cu HPV dispar de la sine in interval de 6 pana la 24 de luni
fara alte complicatii.
Cancerul de col uterin apare la nivelul colului, partea uterului care se deschide spre vagin. Apare atunci cand celulele colului devin anormale si incep sa se inmulteasca in mod necontrolat. Screening-ul cancerului de col uterin depisteaza celulele anormale de la acest nivel in faza initiala a bolii. In aceasta etapa, pot fi indepartate usor, pentru a nu se dezvolta intr-un cancer de col uterin.
Toate femeile cu varsta intre 25 si 65 de ani trebuie sa participe regulat la testele
de screening
.



La inceput se indica testarea o data pe an, iar dupa doua teste Papanicolau consecutive normale, se recomanda testarea o data la trei ani.






In Romania testarea pentru depistarea HPV este folosita pentru urmarirea femeilor al caror test Papanicolau arata rezultate anormale (ASC-US)
• Daca testul HPV este negativ, riscul de aparitie al cancerului de col uterin este foarte scazut. Se recomanda o noua testare Pap peste 1 an.
• Daca testul HPV este pozitiv, riscul de aparitie al cancerului de col uterin este mai ridicat, fiind recomandata o colposcopie pentru a examina mai amanuntit colul uterin.
Daca se obtin rezultate anormale, ginecologul va va consilia privind tratamentele necesare.






Testul HPV este folosit pentru diagnosticarea cu infectia HPV. Desi nu exista tratamente pentru tipurile de virusi HPV care determina aparitia cancerului de col uterin, identificarea existentei sau inexistentei virusului ajuta la definirea riscului Dvs. Daca nu aveti virus HPV, riscul Dvs.
este foarte scazut si puteti trece la screening-ul de rutina. Daca s-a identificat virusul HPV si acesta nu se vindeca de la sine, se impune efectuarea unor analize repetate pentru
a vedea daca aveti celule anormale de col uterin, astfel incat aceste celule sa poata fi indepartate, si sa se previna dezvoltarea cancerului.
Deoarece HPV-ul este extrem de comun, dar are viata scurta la tinerele femei, testul HPV nu se recomanda femeilor sub varsta de 25 de ani. Aceasta datorita faptului ca vor fi gasite prea multe infectii, care vor dispare de la sine, fara alte probleme.






Virusii HPV care pot conduce la aparitia cancerului de col uterin sunt foarte comuni si nu s-a observat sa aiba vreun efect asupra sarcinii. Daca aveti o infectie cu HPV, nu este
nevoie sa modificati ingrijirea dvs. obstetricala obisnuita.




  • Cum va puteti proteja?




La ora actuala este disponibil vaccinul care protejeaza femeile contra 2 de cele mai comune tipuri de HPV, 16 si 18 care determina aparitia a 2/3 din cancerele de col uterin si numeroase teste PAP anormale. Acest vaccin va fi mult mai eficient daca el este administrat inaintea infectarii
cu HPV 16 sau 18, dar el nu va poate proteja impotriva tuturor tipurilor de HPV. Astfel, chiar daca ati fost vaccinati, trebuie sa participati la screening. Impreuna - screening-ul
si vaccinarea - va ofera cea mai eficienta protectie impotriva cancerului de col uterin.

Sursa articolului :
Asociatia Europeana pentru Cancerul de Col Uterin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu