marți, 23 decembrie 2008

Mituri despre alimente

  1. Spanacul are mult fier .100 g de spanac au 2,4 mg fier ,iar lintea 62 mg
  2. Cine mananca iaurt, traieste mult .Iaurtul contine calciu ,proteine sivitamine , dar nu are proprietati curative .
  3. Pestele contine foarte mult fosfor . 100 g cod la cuptor contin 190 mg de fosfor iar nucile contin 510 mg fosfor
  4. Vitamina C previne raceala . Daca e luata in cantitati mari (2 g/zi ), poate ameliora senzatiile ,dar nu si simptomele racelii
  5. Carnea rosie "face" sange . Carnea rosie si cea alba au continut asemanator de fier .Numai ca cea rosie contine o cantitate mai mare de mioglobina ,pigment cere , in contact cu oxigenul "aprinde "culoarea fibrelor
  6. Pestele fiert se digera mai usor . digerarea pestelui depinde mai mult de grasimea adugata , decat de tipul de preparare .
  7. Pestele contine mult sodiu . Numai dc este la conserva sau afumat


Mituri referitoare la fructe


  1. Trebuie condumate la sfarsitul mesei. Consumate ca si gustari (intre mese) , fructele sunt mult mai usor de digerat si curata cu adevarat intestinele.
  2. Coaja e bogata in vitamine . Principiile nutritive ale fructelor sunt concentrate numai in pulpa.
  3. Lamaia "dezinfecteaza " organismul. Lamaia nu protejeaza de infectiile alimentare .


....la oua
  1. Fac rau la ficat . Ouale nu sunt daunatoare pentru ficat si nici nu-l obosesc .Inssa , dat fiind ca stimuleaza contractia colecistului , sunt contraindicate persoanelor care sufera de calculi renali .
  2. Ridica nivelul colesterolului. Daca mananci doar doua oua pe saptamana , nu vei ridica nivelul colesterolului .
Mituri despre carne
  1. Carnea alba e mai putin hranitoare decat cea rosie . Puiul e un aliment bogat in proteine si in minerale
  2. Carnea e indispensabila pt crestere .Indispensabile sunt proteinele ,carnea fiind cea mai importanta sursa .Insa aceste apot fi gasite si in oua ,lactate ,legume si cereale
  3. Ficatul este foarte hranitor .Ficatul contine multe vitamine , minerele si proteine ,dar , de asemenea si multe grasimi si colesterol
...despre diete

  1. Mai bun e zaharul brun ,decat cel alb Dieferenta calorica intre zaharul alb si cel brun e minima
  2. Carnea de porc e grasa . Nu toata .Cotletul care e partea cea mai slaba a pocului ,are aceleasi caracteristici nutritionale ca si carnea alba
  3. Branzeturile slabe sunt cele bune . Nu exista branzeturi chiar slabe : cvea de vaci ,cea de casa sau cele light contin 11 -13 % grasime , de 2 ori mai mult decat o portie de peste la gratar .
  4. Fructele nu ingrasa .Nu contin graasimi si sunt mai slabe caloric decat dulciurile .Insa atentie la cate si de care mananci ; bananele ,de exemplu , sunt pline de calorii
  5. Grepfruitul slabeste .Nu exista alimente fara calorii .Grepfruitul are 25 cal /100g si iti poate fi de ajutor doar dc il maninci in locul unui alt aliment consistent
  6. Ananasul arde grasimi .Ananasul doar faciliteaza digestia .
  7. Salatele cu dressing fara grasime sunt cea mai buna alegere .Salatele din legume sunt foarte bogate in vitamine .dar coprpul nu le poate absorbi fara putin ajutor dinnpartea grasimilor.asta nu inseamna ca trebuie sa torni in salata dressung dupa bunul plac :un pic de ulei de masline este suficient
  8. Alimentele cu adaos de vitamine si minerale sunt mult mai bune .Depinde.Daca sunt adaugate intrun aliment diedetic il vor transforma pe acesta in unul foarte hranitor .
  9. Mazarea si fasolea ingrasa .Daca sunt consumate la inceputul mesei impiedica asimilarea grasimilor consumate ulterior.
  10. Dieta vegetariana nu are contraindicatii. E adevarat ca dieta vegetariana scade riscul pt multe afectiuni .Dar alimentatia vegetariiana ,daca nu e echilibrata ,poate duce la carente ce calciu ,Fe si vitaminele B12 si D

Sursa : Femeia de azi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu